Koptelefoon à la Vic Firth SIH1:
Prijs: 80 euro
- Geen lineaire demping
- Koptelefoon gaat zweten
+ Demping is voldoende
+ Prijs
Standaard in-ear à la Shure SE 315
Prijs: 150 euro
- Universele pasvorm gaat vaak irriteren bij langdurig gebruik
- Kan bij zweten uit je oren vallen
- Bij stevig spel onvoldoende demping
Op-maat-gemaakte In-Ear (paQ)
Prijs: vanaf 325 euro
+ Perfecte pasvorm, gaat niet irriteren
+ Gaat niet zweten
+ Demping voldoet prima
+ Sublieme geluidskwaliteit
- Prijs
Wat is er beter? Dat hang af van je budget, hoeveel concessie wil je doen.
Aangezien je budget 300 euro is, zou ik er iets meer tegenaan gooien en custom IEM kopen.
Verder zou ik willen aanvullen dat in-ear oortjes in het lage register minder kachtig zijn dan goede koptelefoons.
Ik heb zowel de CinepaQ C3 als de Shure EC2.
Het verschil in bassvermogen valt te relativeren, aangezien de CinepaQ C3 (triple driver 2-weg) een betere bassweergave geeft dan bijvoorbeeld de Shure E(c)2 (singele driver).
Persoonlijk vond ik het geluid van de Shure EC2 (destijds €90) erg goed vergeleken met goedkopere in-ears zoals de Sennheiser C300X en de Creative EP-630. Deze zijn wel goedkoper, maar dempen véél minder dan de Shure's die ik heb gehad. Ook was het omgevingsgeluid van de laatstgenoemden erg schel.
Er waren voor mij
3 4 redenen om over te stappen van de universele EC2 naar de CinepaQ C3.
- De Shure's kwamen bassweergave te kortVoorbeeld: bij optredens waarbij o.a. de bassgitaar via een DI naar de tafel ging (en dus niet over de versterker te horen was) klonk de bass ''dun'' en was deze erg slecht te horen via de IEM.
- De demping was onvoldoendeIk heb erg lang met de EC2's gedrumd, en in eerste instantie was ik tevreden over de demping. Hier kwam verandering in toen ik me meer ging verdiepen in gehoorbescherming en de consequenties bij een gebrek hieraan. Ik betrapte me er op dat ik het volume van mijn iPod bij stevig spel op 80% en soms wel op 100% had staan.
Laat in een rustige omgeving maar eens je favoriete muziek op vol vermogen je oren in blazen. Je schrikt je kapot en denkt: welke idioot zet z'n muziek zo hard?
Tijdens het drummen valt dit minder op, omdat er erg hard omgevingsgeluid is.
- De oortjes gingen regelmatig los zitten ondanks dat ik zeer weinig zweet tijdens het spelen- De ''oude'' oortjes waren helemaal opMijn ervaringen met PaQ's C3-systeem:- Ruim voldoende demping.Ik kan volop rammen zonder dat mijn oren er onder gaan lijden. Mijn iPod staat meestal op 50%, als ik op vol vermogen aan het rammen ben dan is 75% volume écht het maximum. Dit is meer uitzondering dan regel.
- Sublieme geluidskwaliteitAls het aankwam op muziek luisteren dan was ik best tevreden met mijn oude in-ears. Het bassvermogen was wat zwak, maar het geluid was stukken beter dan dat uit de goedkopere in-ears.
Tijdens het spelen ondervond ik echter veel meer hinder van de matige weergave in het lage spectrum.
Het verschil met de C3 was echter een stuk groter dan gedacht. De geluidsweergave is veel natuurlijker. Muziek klinkt echt stukken levendiger. Behalve wanneer ik deelneem aan het verkeer, luister ik m'n muziek alleen nog maar door deze oortjes wanneer de situatie het niet toelaat om normale speakers te gebruiken.
Als je op zoek bent naar de geluidsbeleving van een rammelende subwoofer die de brommende uitlaat van een ''opgeleukte'' Volkswagen Golf overstemt, dan zou ik op zoek gaan naar een goede koptelefoon (en wellicht een Volkswagen Golf).
Wanneer je op zoek bent naar een natuurlijke en passende geluidsbeleving, zowel bij live als bij thuisgebruik dan zit je met de CinepaQ C3 gewoon goed.
Ik had het al eerder over het ''blikkerige/schelle'' omgevingsgeluid bij sommige sleeves van universele systemen. Dit is bij mijn aangemeten oortjes niet het geval. De demping zal niet zo vlak zijn als wanneer je aangemeten oordoppen hebt met speciaal daarvoor ontworpen filters, maar ik ben er tevreden mee. Wanneer ik een voorprogramma speel, doe ik ze lekker in tijdens het luisteren naar de hoofdact. Klinkt stukken beter dan de meeste goedkope universele oordopjes.
- ComfortVanaf het moment dat ik de IEM op de juiste manier indeed
zijn ze nog nooit uit zichzelf los gaan zitten of wat dan ook. Het is de eerste paar keren even wennen om ze in (en vooral) uit te doen, maar als je dit eenmaal door hebt, duurt het niet langer meer dan wanneer je universele oortjes in of uit doet.
In het begin voelt het even gek dat je zo'n harde dingen in je oren hebt. Vooral met lachen en eten voelt het in het begin wat onvertrouwd aan, maar ook dit is in een korte tijd veel minder geworden.
Je voelt ze zitten als je je kaken beweegt, maar ik heb er geen last van.
- PrijsEr heeft een dik jaar gezeten tussen het moment dat ik voor de eerste keer contact opnam met een leverancier van IEM, en het moment dat ik er daadwerkelijk heb laten aanmeten.
De voordelen waren me redelijk snel duidelijk, maar de prijs zat me toch wel dwars.
Logisch: 400+ euro is een hoop geld voor iets wat je niet eerst kunt uitproberen.
Er zijn ook goedkopere (1-weg) opties, maar gezien de relatief kleine meerprijs wilde ik een 2-weg syteem ipv een single driver product.
Ik heb verschillende offertes ontvangen, en CinepaQ was prijstechnisch gezien de overduidelijke winnaar.
Na het lezen van een aantal verhalen van mensen met tinnitus en andere opgelopen gehoorbeschadigingen ging ik me steeds schuldiger voelen wanneer ik met onvoldoende bescherming ging drummen.
Toen ik mijn vakantiegeld ontving en dit niet nodig had om mijn vakantie te spenderen heb ik de knoop doorgehakt.
Voor het bedrag kan je leukere dingen doen/kopen, maar mijn oren zijn me meer waard dan nog meer snaredrums of wat bekkens.
Tot op de dag van vandaag heb ik er in geen enkel opzicht spijt van,
behalve dat banaangeel of gifgroen ook wel gaaf was geweest Om terug te komen op de vraag van de TS:Ik kan je niets uit eigen ervaring vertellen over koptelefoons, aangezien dit voor mij geen optie was. Ik vind zo'n lomp ding op mijn hoofd maar niks, en ondanks dat je het dankzij mijn imposante haarbos niet goed ziet zitten, vind ik het er gewoon niet ''cool'' uitzien.
Het verschil in luistergenot, gehoorbescherming en comfort tussen universele oortjes en aangemeten IEM is fors. Ze zijn niet goedkoop, maar ik vond het mijn geld waard.
Er is ook een tussenoplossing: universele in-ears en een setje aangemeten oordoppen die je gebruikt i.p.v. de bijgeleverde sleeves. Dit kan in kosten schelen. Je doet dan wel concessies in geluidskwaliteit, maar je oren zijn in ieder geval veilig.