Heel goed uitgedacht, de deelbare mal en je stroken hout moeten precies op lengte zijn idd. De opblaasbare bal in het midden maakt het af. Maar......stroken hout onder spanning verlijmen, dat heeft grote invloed op de resonantie en daarmee het stembereik van de ketel. Dat zul je vast weten want je maakte ook staveshells toch?
Hamar,
Inderdaad heeft spanning op het hout invloed op de resonantie. De fabrieksketels worden verlijmd met de nerf in horizontale richting. Sterker, maar ook veel meer spanning. Vandaar het stomen, of hitte. Ik deed het andersom. De nerf loopt bij mijn ketels verticaal. Veel minder spanning nodig. Nu heb ik het bouwen van ply ketels nooit echt doorgezet. Echt goed hout is duur voor dit soort experimentjes en zeer slecht te krijgen. Het enige dat nog in aanmerking kwam was vliegtuigtriplex (geen grapje, google maar). Maar in die tijd was dat allemaal wat begrotelijk voor mij en ik was tot ver over mijn oren in het stave drum without a lathe, ofwel de Koko jig (google er eens op) gedoken.
Dat geeft een heel ander perspectief en heel ander geluid. In mijn beleving en smaak superieur aan plywood ketels.
Het bouwen van een stave drum ketel is geen rocket science, maar je hoort wel degelijk verschil in een goed gebouwde ketel (met bijbehorende goed gemaakte edges). De verbinding tussen de staves moet 100% goed zijn.
Ik heb 1 ketel gebouwd met een hol/bol verbinding, waarbij de diameters gelijk zijn. Naadloos, altijd de goede hoek, maar lastig te verlijmen (makkelijk niet rond en met lijmen moet je oppassen niet alle lijm er tussen uit knijpen). Waanzinnig, wat een ketel. 13" en een projectie waar je U tegen zegt. En hard, zeg maar gerust HARD. Ondanks dat kreeg je alle nuance die er je er in legde terug. De ketel is destijds gegijzeld door een vriend van me. Had 'm een keer geleend om 's te proberen, maar kon er geen afscheid meer van nemen. Verliefd, zij hij zelf. Ze zijn nog steeds samen, haha.
Een plywood ketel kan een stuk dunner dan een stave drum ketel. 8mm is dik in ply, maar top in stave. Dunner kan, maar dan begint het body te missen. Dikker kan ook, maar dan valt de warmte en kleur langzaam weg. Het zijn echt verschillende types ketels.
Essentieel blijft voor elke soort de afwerking van de edges. Een onderbelicht onderwerp wat mij betreft. De vorm wordt nog wel besproken, maar de kwaliteit er van eigenlijk nooit. Als je eens een vel wisselt, kijk er eens goed naar. Is tie vlak, onbeschadigt en overal gelijk?
(Maar ik denk dat die opmerking eigenlijk niet nodig is voor jou, jij hebt toch de strainers ontwikkelt met/voor Lignum? (De beste strainer die ik ooit heb gezien).