Een vers forum en een nieuw topic over Cajons. Leek mij een leuk ding om hier eens te beginnen.
Ik denk dat alle drummers wel eens een cajon hebben gezien of misschien zelfs wel één hebben. Voor een drummer een ideaal instrument als men eens een heel klein of akoestisch optreden (of repetitie) gaat doen en toch redelijk de geluiden van een drumstel wil "emuleren". Ook natuurlijk ideaal als zelfstandig instrument voor bijvoorbeeld Flamenco.
CajonsWat is een Cajon
Een cajón (spreek uit als "kachón") is een handtrommel met een slagvlak van hout en komt oorspronkelijk uit Peru, waar dit instrument veel wordt gebruikt als begeleidingsinstrument voor dansen als de tondero, de zamacueca en de Peruaanse wals. De cajón is ooit uit armoede ontstaan. Tijdens de lange overtocht naar (Zuid) Amerika waren meestal geen muziekinstrumenten aan boord, maar wel -al dan niet- lege kisten. Deze werden gebruikt als percussie instrumenten, waaruit uiteindelijk de cajón ontstond.
De cajón is op verschillende manieren te bespelen, waardoor de elementen van een slagwerk (bass, snare en hi-hat) gecombineerd kunnen worden. Binnenin de veelal rechthoekige holle kast zijn tegen de voorkant rieten geplakt, die zo gemonteerd zijn dat zij kunnen rammelen. Bij de duurdere kasten worden hier metalen snaren gespannen. Hierdoor wordt het "snare"-geluid van een traditionele snare-drum gecreëerd. Ook wordt er vaak een bosje met lichtmetalen belletjes aan de binnenkant gespannen. Aan de achterkant van de cajón bevindt zich een rond gat voor de akoestiek. Een cajónspeler zit op zijn instrument en bespeelt dit met beide handen, en soms zelfs met de hakken.
De verschillende CajonsCajons zijn er in verschillende maten en soorten. De meest bekende is zoals deze op het plaatje hierboven staat. Er zijn ook cajons met een grotere "zit" oppervlakte, welke vaak als Bas-cajon worden bestempeld. Ook zijn er Cajons waar er rechtopstaand gespeeld wordt, de zogenaamde "conga cajon".
Bellen? Snaren? Riet? Oorspronkelijke cajons gebruikte riet om het "snare" geluid te produceren. Dit kom je nagenoeg nooit meer tegen omdat de klank weg valt zodra het enigzins vochtig wordt. Ik heb er nog nooit één gezien met echt riet in ieder geval.
Tegenwoordig worden voor het "snare"-geluid veel verschillende materialen gebruikt. Zo is de meest-gebruikte vorm een stalen draad (vaak een gitaar-snaar) in een V-vorm gespannen achter het slag-vlak. Deze kan dichter tegen het hout worden gespannen of verder van het hout weg om een bepaalde klank te creëeren. Vooral Meinl en zelfbouw cajons worden hiermee gemaakt.
Een andere optie is met kleine belletjes. Deze zijn iets minder goed te stemmen, maar geven een wat hoger geluid (algemeen genomen). Schlagwerk gebruikt deze vooral.
De derde optie is met dezelfde snaren als een snaredrum. Mijn persoonlijke favoriet.
Uiteraard is de klank ook afhankelijk van soorten hout en diktes hiervan. Een cajon is relatief eenvoudig zelf te bouwen dus men kan de nodige variaties proberen.
Wat kost een cajon dan?De vraag is wat je er voor wilt uitgeven. Mijn zoektocht heeft prijzen tussen de 29 euro (zelfbouw, waaibomenhout) en 400 euro (Rockbox in Australië) gezien. Uiteindelijk zul je, net als bij een drumstel, gewoon zelf moeten luisteren en aanvoelen welke je wilt.
Mijn persoonlijk cajon verhaalLang geleden, toen men poep nog met de lange oe schreef, heb ik een Cajon aangeschaft. Het was een Schlagwerk. Ik heb deze gekocht om een sporadisch akoestisch optreden in een woonkamer te kunnen uitvoeren zonder dat ik hiervoor mijn drumstel in gereedheid zou moeten brengen. Deze cajon gebruikte belletjes om het snaren-geluid te imiteren. Via YouTube heb ik een aantal handige filmpjes bekeken (o.a. van Rock Box) en op deze manier heb ik een methode aangeleerd waar ik het meeste geluid uit de Cajon wist te halen. Het geluid van de Schlagwerk vond ik persoonlijk niet het mooiste geluid, al gaf ik vooral mijzelf de schuld omdat ik er niet goed op speelde.
Uiteindelijk de Cajon verkocht omdat er eigenlijk geen kleine huiskameroptredens meer plaats vonden.
Kort geleden ben ik in de folk-wereld terecht gekomen waar regelmatig, jazeker, akoestische sessies zijn. Ook werd er vanuit mijn band (Pyrates!) regelmatig kleine akoestische sessies geregeld. Kortom, ik had weer een Cajon nodig.
Qua geluid was ik op zoek naar een hele diepe bas en een behoorlijk hoge snaar. Ik had uiteraard de RockBox uit Australië hoog op mijn verlanglijstje staan, maar AUS$ 350 is toch wel erg veel dan (excl verzendkosten). In diverse winkels met een Meinl gespeeld en ook de Schlagwerk stond nog op de lijst. Deze konden mij niet bekoren. Via een marktplaats advertentie ben ik bij een Cajon bouwer (Adrie Kuipers) in Uden terecht gekomen (A3Cajon). Na wat testen ben ik helemaal verliefd geworden op zijn Cajons. Hij had van alle soorten en maten er één en bouwt er één per 3 dagen ongeveer. Hij was lekker veel aan het proberen met houtsoorten en snaren/snarenmatjes. Uiteindelijk heb ik er één gekozen met een snarenmat die ongelooflijk laag kan. Mocht je een leuke handgemaakte Cajon zoeken voor een belachelijk goedkope prijs (vanaf 45 euro!), laat het mij weten dan kan ik je de contactgegevens doorsturen (of zoek zelf op marktplaats).
Dit topicDit topic wilde ik maken omdat ik graag hoor wat voor cajons mensen hebben, waarom ze juist voor die hebben gekozen en waar men ze gebruikt? Er zijn denk ik genoeg drummers die er één hebben (of zelf hebben gebouwd?) en/of die nog tips hebben om te bespelen danwel te bouwen. Ik ben benieuwd