Even die vragen achter elkaar:
- Per merk verschilt de constructie, en voor zover ik weet leveren alle merken die woodhoops maken (Yamaha, St Drums, Ayotte, Kumu, Lignum, Tama) ze maar in één dikte, houtsoort en constructie die specifiek voor dat merk is. Er zijn kleine uitzonderingen voor sommige hoops voor snare, maar dat is het wel. De enige grote uitzondering is St Drums, die leveren in 4 houtsoorten (maple, birch, beech, mahogany), maar daar heb ik zelf geen ervaring mee.
- In mijn ervaring, niet - dat wil zeggen, niet meer of minder dan je trommels. Natuurlijk moet je oppassen met houten hoops en vocht, maar dat moet met trommels ook. Ze verstemmen redelijk snel ja, maar dat is ook zo weer teruggestemd. Ik heb nog nooit zo snel toms gestemd als met mijn huidige kit (met woodhoops).
- Als je je hele kit (boven en onder) ervan wilt voorzien, duur. Reken 300 a 400 euro voor Yamaha's, 250 voor St. Drums.
- Nee, dat hoeft niet. Het zou evt. een tikje kunnen verschillen voor het werken van de ketel, maar ik heb regelmatig snares van verschillende merken met verschillende houtsoorten gezien waar maple Yamaha's op zaten, zonder enig probleem.
Om nog even af te sluiten, je moet wel goed kijken wat voor vellen je met woodhoops gebruikt. Woodhoops maken je kit een flink stuk warmer en droger, dus droog klinkende vellen (Aquarian Texture Coated bijvoorbeeld) samen met woodhoops halen vrij veel boventonen uit je set. Dat kan heel erg mooi zijn, maar sommige drummers kunnen daar absoluut niet mee om gaan. Over agressie gesproken, echt rammelen en gillen zullen je trommels ook niet meer doen. Dat moet je leuk vinden. Ik vind het persoonlijk fantastisch, ik ga helemaal voor die warmte - het mengt ontzettend goed met acoustische instrumenten - maar voor anderen is dat een beperking. That said, ga er voor, goede woodhoops geven een dimensie aan je klank die je nergens anders vind, en dat is de prijs meer dan waard. De blije gezichten van live- en studiotechnici helpen ook een hoop trouwens.