Tune-botGitaristen gebruiken al jaren een stem apparaat. Piano stemmers werken al eeuwen met de stemvork. En drummers? Sja drummers zijn aan hun lot overgelaten wat dat betreft.
Nu zou je kunnen zeggen dat wij drummers niet onze trommels op een toon stemmen. Het kan wel en er zijn er die het doen, maar het overgrote deel stemt de toms niet op een Cis, of een As, De noot maakt niet uit als het maar goed klinkt. Maar hoe stem je dan dat het goed klinkt? We weten allemaal dat als je het vel zo spant dat er bij iedere spanschroef dezelfde druk is, je de meeste sustain uit de trommel haalt. Dat doen we op gehoor, 8 lugs per vel 16 lugs per trommel..ga er maar aanstaan. Laten we eerlijk zijn, trommels stemmen is niet makkelijk, zeker niet als je dat op minieme verschillen in toonhoogte moet doen. Wij drummers, die toch al niet heel erg getraind zijn in toonhoogtes staan eigenlijk voor een heel lastige opgave. Dat moeten ze bij Overtone-labs ook hebben bedacht. Zij komen met het eerste digitale stem apparaat speciaal voor drums de Tune-bot. We kwamen hem al tegen op de
Musik Messe 2012Nu is er de kans om hem zelf onder handen te nemen.
Doosje openenDe Tune-bot zit keurig verpakt en bij openen blijkt dat deze geleverd wordt met 2 batterijen. Daarnaast een soort van vilten zakje die prima zal zijn tegen stof en vuil, maar verder geen bescherming biedt bij vervoer. Een quickstart guide en een Engelstalige handleiding zijn ook mee verpakt. Naar verluidt wordt er gewerkt aan een Nederlandstalige handleiding. De Tune-bot ziet er netjes uit, ondanks dat het van plastic is voelt hij niet breekbaar. Achterop zit een stevige klem waarmee je de Tune-bot op je hoop van je trommel kunt bevestigen. Ik had verwacht dat de Tune-bot iets groter zou zijn, maar de omvang is prettig zo, net zo groot als een klein mobieltje . Na het plaatsen van de batterijen is het tijd om de powerknop in te drukken. Het display is zeer duidelijk en zal ook in donkere zalen goed af te lezen zijn.
StemmenTijd om eens te controleren of het apparaatje ook echt doet wat het zegt, namelijk er voor zorgen dat mijn drums beter klinken dan ooit. Ik ben eerlijk gezegd niet zo'n lezer van handleidingen en meestal begin ik dus gelijk waar ik denk dat ik moet beginnen. Het resultaat is dat ik metingen krijg waar ik in eerste instantie niets van begrijp. Goed, ik hoor je denken; 'RTFM!'
Al snel leer ik dat de Tune-bot verschillende functies en modes heeft. Zo is er de Absolute mode. Dit is de standaard instelling en geeft niets ander weer dan de gemeten waarden in frequenties ( Hz) Druk ik op de Note knop dan worden de waarden weergegeven in muzieknoten ( C-D-Eb etc). Ik kies ervoor om met de Hz aan de gang te gaan. Belangrijk is om van te voren te bepalen waar je voor gaat, de totaal stemming van je trommel, of lug per lug exact op elkaar af te stemmen. Indien je eerst je vellen gelijk wilt stemmen is het van belang dat je dit zo doet dat alleen het vel wat je wil stemmen hoorbaar is en het andere vel dus gedempt is. Dat doe je bijvoorbeeld door je trommel op een ronde drumkruk te zetten. Ik heb er nog een handdoek onder gelegd om er zeker van te zijn dat het ook echt gedempt is. De Difference mode is er om het verschil duidelijk te maken tussen de diverse lugs. Eerst meet je bij een lug, dan druk je op diff en die waarde is nu de referentie waarde. Het display laat nu zien hoeveel hoger of lager de lug is ten opzichte van die referentie waarde. Nu wordt ook duidelijk dat de tune-bot een nauwkeurig apparaatje is. De kleinste verandering met de stemsleutel wordt waargenomen en we stemmen nu echt op de millimeter.
Het kwam voor dat ik opeens enorme verschillen kreeg, zo groot dat het mij niet mogelijk leek dat dit te wijden was aan het verschil in stemming. Het blijkt dat de Tune-bot soms ook gewoon een andere geluid oppikt en dus vreemde waarden afgeeft. Hiervoor is er de filtermode. Indien je die gebruikt geeft de Tune-bot alleen nog metingen af in de buurt van eerdere metingen. Hij filtert in dit geval hoge en lage boventonen. Dat helpt enorm, desondanks komt het soms nog steeds voor dat er een totaal andere waarde in beeld verschijnt. Wil je je trommel goed stemmen dan moet je echt rekening houden met hoe hard en waar je op de trommel slaat. Een klein beetje harder slaan kan al een verschil opleveren. Dat is in het begin even wennen, maar het principe is uiteindelijk vrij snel duidelijk.
Resultaat
Het is me gelukt om de toms en floors 'in stemming met zichzelf te brengen' zoals Tune-bot dat omschrijft. Ik heb geprobeerd om onder en boven vellen op dezelfde frequenties te krijgen. Natuurlijk kan ik al een beetje stemmen, maar ik kan niet anders concluderen dat mijn toms een langere sustain hebben nadat ze met behulp van de Tune-bot zijn op die manier zijn gestemd.
Het is zeker niet zo dat een en ander veel sneller gaat, het gaat nauwkeurig en het resultaat is dat je een goede sound kan bereiken in plaats van na lange tijd stemmen maar voor lief te nemen hoe je trommel dan klinkt.
De Tune-bot heeft diverse plekken om gegevens op te slaan, heb je dus eenmaal een setting voor je sound dan kan je die recallen en krijg je met een nieuw vel als het goed is weer dezelfde stemming. Er zijn zoveel plekken dat je bijvoorbeeld ook nog verschillende settings kan opslaan, bijvoorbeeld eentje met een lange sustain, een pitch-bend of intervallen etc etc , dat is helemaal aan de gebruiker.
Eeen hele andere kant van de zaak is dat het resultaat ook kan zijn dat je beter gaat stemmen als je de tune-bot niet tot je beschikking hebt. Zoals eerder gezegd 'leer' je echt op de millimeter stemmen en doordat je in beeld krijgt wat de verschillen zijn zou het mij niet verbazen als je ook beter gaat horen wat de verschillen zijn. Zoiets heb ik bijvoorbeeld ook meegemaakt met de temporef. Dat is ook een hulpmiddel waarbij ik inzicht kreeg in wat er gebeurd qua tempo. Na verloop van tijd hoor je zelf wel of de klap te vroeg of te laat is en dat lijkt me met de Tune-bot niet anders.
Ondanks dat er aangegeven wordt dat je ook je bassdrum kan stemmen is dat toch wat moeilijker. De klem past niet op mijn hoop. Inmiddels zijn er diverse youtube filmpjes (zoals ook aangeven in het
topic over de Tune-bot) waar slimme mensen een oplossing hebben gevonden. Je kan de tunebot aan een cymbalstand hangen en die boven de bassdrum plaatsen. Of zoals weer iemand anders heeft gedaan, de Tune-bot aan een stok bevestigen. Die stok leg je dan op je hoop zodat de Tunebot boven het bassdrum vel hangt. Dit werkt, maar hier kon ik geen duidelijke veranderingen horen ten opzichte van hoe ik de bassdrum stem. Nu is het wel zo dat ik met een Emad speel en dempkussen gebruik en een michole in het voorvel heb. Speel je juist ongedempt en met een dicht voorvel dan ik me kunnen voorstellen dat dat een ander resultaat geeft.
ConclusieDe Tune-bot werkt, dat is duidelijk. Maar bedenk wel dat het zeker niet zo zal zijn dat je in no time je trommels hebt gestemd, het blijft gewoon even werk. De Tune-bot maakt het heel inzichtelijk wat je doet en zal die frustraties die je misschien hebt nadat je tijden aan je trommel hebt gesleuteld en hij nog niet tof klinkt wegnemen.
Er zitten een paar haken en ogen aan. Zo is de Tune-bot dus secuur, het is even zoeken naar de juiste workflow. Je moet wat trucs uithalen om de bassdrum er mee te kunnen stemmen. Je zou je ook kunnen afvragen of je hem nodig hebt als je niet iedere week je vellen vervangt of op zoek moet naar een andere sound. Maar zoals eerder gezegd ben ik er van overtuigd dat je beter gaat stemmen naar mate je de Tune-bot langer gebruikt.
Plussen en minnen+ Accuraat
+ Degelijk gebouwd
+ Overzichtelijk af te lezen
- Om de bassdrum te meten moet er een trukendoos open.
Adviesprijs : €120
Gemiddelde winkelprijs: €99,-
Verkrijgbaar bij onder andere:
Triepels
Rotterdam drum department
Hitit
Rock Palace
Volledige adresinformatie van verkooppunten vind je hier