Er is één belangrijk onderscheid dat je moet maken: MIDI is een digitaal signaal met informatie over welke noot, hoe hard en hoe lang. Om dat digitale signaal om te zetten in een geluid gebruik je een "sequencer", dat koppelt een geluidssample aan een midi-noot. Een voorbeeld is je drummodule.
Om antwoord te geven op jouw vraag ga ik er gemakshalve vanuit dat je iets met een elektronisch drumstel hebt ingespeeld - anders is er geen sprake van MIDI. Je kan de drums met een e-kit op twee manieren opnemen:
Manier 1: de line-out van de drummodule gaat naar de Tascam-interface. Als je nu in Cubase, of eender welk opnameprogramma, dit wilt opnemen neem je een stereo-spoor op waar de complete drums inzitten. Je neemt dan letterlijk op wat je normaal door de koptelefoon hoort.
Het voordeel hiervan is dat de interne geluiden van de module worden gebruikt, je hoeft dus zelf geen sequencer meer in te stellen in de opnamesoftware. Kwesie van op de knop klikken en inspelen maar.
Het nadeel is dat de hele drums op een stereospoor zit, je kan alleen het totaalgeluid van de drums bewerken, maar niet een individuele component.
Manier 2: je sluit de drummodule via MIDI aan op de Tascam. Je neemt nu alleen MIDI-noten op in je opnameprogramma.
Voordeel hiervan is dat je veel mogelijkheid hebt tot nabewerken. Je kan elk denkbaar geluid toewijzen aan een MIDI-noot, en daar zijn gigantische samplebibliotheken voor beschikbaar. Tevens kan je letterlijk elke slag die je hebt gemaakt bewerken, verschuiven, veranderen, de mogelijkheden zijn enorm.
Het nadeel hiervan is dat je gebruik moet maken van een sequencer in je opnameprogramma en alle trommels en bekkens moet koppelen aan een sample, dat kan nogal wat tijd kosten. Bovendien moet je dan ook een bibliotheek hebben, wat veel ruimte kost. En omdat je computer veel moet rekenen kan dat leiden tot vervelende vertraging als je real-time wilt luisteren.
Met de eerste manier kan je rechtstreeks het opgenomen signaal opslaan als mp3-tje of eender welk audioformaat - en doorsturen naar je gitarist.
Met de tweede manier moet je de ingespeelde noten middels de sequencer om laten zetten in een audiosignaal, wat je vervolgens kan opslaan en doorsturen.
Dit legt ook een beetje uit hoe het werkt, vooral omdat je ziet wat hij doet:
http://www.youtube.com/watch?v=fJGO9Dwfw48Er zijn op YouTube meer van dit soort filmpjes te vinden.