Pva.
Uit de losse pols (smart en wbs volgen
) als volgt.
Als de coating maar op één plek gelijmd is (zoals het geval met de Jordison-elx), dan is het een kwestie van erafknippen, laatste stuk losmaken met bijv. föhn (evt in mal geklemd om niet ovaal te worden). Lijm chemisch verwijderen heb ik inmiddels geleerd is prima te doen met drums.
Zodra alle shells uit hun jasje zijn: Zien wat de schade is, hoe slecht het hout is. Als aanzienlijk: Plamuren, schuren. Anders enkel schuren.
Dan pas kun je een assessment maken mbt het verfproces.
a
Als de houtkleur niet teveel afwijkt op alle ketels wil ik het eerst zwart beitsen, dan weer erafschuren, dan donker- / kers-rood beitsen. Het zwart dat in de nerven blijft zitten en de algehele houtkleur een donkerdere toon heeft gegeven, geeft een verdieping aan het rood, een schaduw-effect.
b
Stel, het hout heeft onderling écht teveel afwijkende kleuren of ik heb met teveel plamuur moeten werken (i.e. gaat lelijke verschillen geven als gebeitst tov houtnerf), dan moet het dekkend gelakt worden. Dat zou jammer zijn. De kleur wordt dan nog steeds donker- / kers-rood.
Daarna is het een kwestie van vernis of lak en steeds licht opschuren. Ik denk aan parketvloerlak oid? En dat lakken heel vaak herhalen.
Dan licht opschuren (400), nat schuren (aantal keer; doorgaan tot 1500 oid), polijsten met tool.
Hardware erop en rammen.
De échte tijd gaat zitten in het schoonmaken van de ketels en het schuren/ polijsten. Het lakken kost wel tijd, maar tegen de tijd dat ik klaar ben met de laatste ketel kan ik de eerste weer lakken.
Ik weet alleen echt niet hoeveel uren hierin gaan zitten. En die inschatting is cruciaal, anders krijg ik het project niet af. En ik moet nog berekenen hoeveel m2 oppervlak mijn hele kit in totaal heeft.