GEAR => al het andere (en stokken...) => Topic gestart door: WHiZZi op okt 10, 2011, 12:54
Titel: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: WHiZZi op okt 10, 2011, 12:54
Een vers forum en een nieuw topic over Cajons. Leek mij een leuk ding om hier eens te beginnen.
Ik denk dat alle drummers wel eens een cajon hebben gezien of misschien zelfs wel één hebben. Voor een drummer een ideaal instrument als men eens een heel klein of akoestisch optreden (of repetitie) gaat doen en toch redelijk de geluiden van een drumstel wil "emuleren". Ook natuurlijk ideaal als zelfstandig instrument voor bijvoorbeeld Flamenco.
Cajons
Wat is een Cajon
Citaat
Een cajón (spreek uit als "kachón") is een handtrommel met een slagvlak van hout en komt oorspronkelijk uit Peru, waar dit instrument veel wordt gebruikt als begeleidingsinstrument voor dansen als de tondero, de zamacueca en de Peruaanse wals. De cajón is ooit uit armoede ontstaan. Tijdens de lange overtocht naar (Zuid) Amerika waren meestal geen muziekinstrumenten aan boord, maar wel -al dan niet- lege kisten. Deze werden gebruikt als percussie instrumenten, waaruit uiteindelijk de cajón ontstond.
De cajón is op verschillende manieren te bespelen, waardoor de elementen van een slagwerk (bass, snare en hi-hat) gecombineerd kunnen worden. Binnenin de veelal rechthoekige holle kast zijn tegen de voorkant rieten geplakt, die zo gemonteerd zijn dat zij kunnen rammelen. Bij de duurdere kasten worden hier metalen snaren gespannen. Hierdoor wordt het "snare"-geluid van een traditionele snare-drum gecreëerd. Ook wordt er vaak een bosje met lichtmetalen belletjes aan de binnenkant gespannen. Aan de achterkant van de cajón bevindt zich een rond gat voor de akoestiek. Een cajónspeler zit op zijn instrument en bespeelt dit met beide handen, en soms zelfs met de hakken.
De verschillende Cajons Cajons zijn er in verschillende maten en soorten. De meest bekende is zoals deze op het plaatje hierboven staat. Er zijn ook cajons met een grotere "zit" oppervlakte, welke vaak als Bas-cajon worden bestempeld. Ook zijn er Cajons waar er rechtopstaand gespeeld wordt, de zogenaamde "conga cajon".
Bellen? Snaren? Riet? Oorspronkelijke cajons gebruikte riet om het "snare" geluid te produceren. Dit kom je nagenoeg nooit meer tegen omdat de klank weg valt zodra het enigzins vochtig wordt. Ik heb er nog nooit één gezien met echt riet in ieder geval.
Tegenwoordig worden voor het "snare"-geluid veel verschillende materialen gebruikt. Zo is de meest-gebruikte vorm een stalen draad (vaak een gitaar-snaar) in een V-vorm gespannen achter het slag-vlak. Deze kan dichter tegen het hout worden gespannen of verder van het hout weg om een bepaalde klank te creëeren. Vooral Meinl en zelfbouw cajons worden hiermee gemaakt.
Een andere optie is met kleine belletjes. Deze zijn iets minder goed te stemmen, maar geven een wat hoger geluid (algemeen genomen). Schlagwerk gebruikt deze vooral.
De derde optie is met dezelfde snaren als een snaredrum. Mijn persoonlijke favoriet.
Uiteraard is de klank ook afhankelijk van soorten hout en diktes hiervan. Een cajon is relatief eenvoudig zelf te bouwen dus men kan de nodige variaties proberen.
Wat kost een cajon dan? De vraag is wat je er voor wilt uitgeven. Mijn zoektocht heeft prijzen tussen de 29 euro (zelfbouw, waaibomenhout) en 400 euro (Rockbox in Australië) gezien. Uiteindelijk zul je, net als bij een drumstel, gewoon zelf moeten luisteren en aanvoelen welke je wilt.
Mijn persoonlijk cajon verhaal Lang geleden, toen men poep nog met de lange oe schreef, heb ik een Cajon aangeschaft. Het was een Schlagwerk. Ik heb deze gekocht om een sporadisch akoestisch optreden in een woonkamer te kunnen uitvoeren zonder dat ik hiervoor mijn drumstel in gereedheid zou moeten brengen. Deze cajon gebruikte belletjes om het snaren-geluid te imiteren. Via YouTube heb ik een aantal handige filmpjes bekeken (o.a. van Rock Box) en op deze manier heb ik een methode aangeleerd waar ik het meeste geluid uit de Cajon wist te halen. Het geluid van de Schlagwerk vond ik persoonlijk niet het mooiste geluid, al gaf ik vooral mijzelf de schuld omdat ik er niet goed op speelde.
Uiteindelijk de Cajon verkocht omdat er eigenlijk geen kleine huiskameroptredens meer plaats vonden.
Kort geleden ben ik in de folk-wereld terecht gekomen waar regelmatig, jazeker, akoestische sessies zijn. Ook werd er vanuit mijn band (Pyrates!) regelmatig kleine akoestische sessies geregeld. Kortom, ik had weer een Cajon nodig. Qua geluid was ik op zoek naar een hele diepe bas en een behoorlijk hoge snaar. Ik had uiteraard de RockBox uit Australië hoog op mijn verlanglijstje staan, maar AUS$ 350 is toch wel erg veel dan (excl verzendkosten). In diverse winkels met een Meinl gespeeld en ook de Schlagwerk stond nog op de lijst. Deze konden mij niet bekoren. Via een marktplaats advertentie ben ik bij een Cajon bouwer (Adrie Kuipers) in Uden terecht gekomen (A3Cajon). Na wat testen ben ik helemaal verliefd geworden op zijn Cajons. Hij had van alle soorten en maten er één en bouwt er één per 3 dagen ongeveer. Hij was lekker veel aan het proberen met houtsoorten en snaren/snarenmatjes. Uiteindelijk heb ik er één gekozen met een snarenmat die ongelooflijk laag kan. Mocht je een leuke handgemaakte Cajon zoeken voor een belachelijk goedkope prijs (vanaf 45 euro!), laat het mij weten dan kan ik je de contactgegevens doorsturen (of zoek zelf op marktplaats).
Dit topic Dit topic wilde ik maken omdat ik graag hoor wat voor cajons mensen hebben, waarom ze juist voor die hebben gekozen en waar men ze gebruikt? Er zijn denk ik genoeg drummers die er één hebben (of zelf hebben gebouwd?) en/of die nog tips hebben om te bespelen danwel te bouwen. Ik ben benieuwd :)
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Fibesman op okt 10, 2011, 13:10
Ook op zoek gegaan naar een Cajon voor huiskamerdingen. En mischien lekker in het park spelen als het ooit zomer gaat worden in nederland. Ik ging naar een winkel in Amsterdam met het plan er maximaal 100 euro aan uit te geven. Na alle Cajons in de winkel geprobeerd te hebben toch voor een Mario Cortez black & white gegaan. Deze had met afstand de mooiste bas en helderheid. Echt een heel mooie warme cajon. Het eerste optreden er mee was niet echt geslaagd. De gitaristen en zanger gebruikten (weliswaar kleine) versterkers om hun akoestische gitaren en stem te versterken, daar is met een cajon niet tegen op te boxen. Dagen last van mn handen gehad vanwege het rammen om er bovenuit te komen. Volgende keer moet dat anders dus. Verder wel erg blij met m'n cajon maar next time versterking OF echt iedereen akoestisch. In de winkel een mooi inbouw microfoontje gezien voor Cajons trouwens.
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: musiqman op okt 10, 2011, 13:39
Ik speel regelmatig met een spoken word artieste op cajon (aangevuld met cello en spaanse gitaar)
Dit meestal aangevuld met chimes, shakers, etc.
Ik ben ooit begonnen op een Meinl Fiber Snare Cajon (met fibrglass plate) Heerlijke diepe sound en krachtige snare (die ook verstelbaar is) en kwam daardoor ook goed mee met de lichtversterkte gigs. Dit was ook te beste cajon die ik tot nu toe heb gehoord (wel wat zwaar dus voor onder de arm wat minder geschikt)
Nu heb ik een basic Schlagwerk van Jan Kooper in bruikleen die is iets minder gedefinieeerd (het verschil tussen bass en snare moet zo duidelijk mogelijk zijn) maar het werkt en ik kan me ding er mee doen.
Qua versterking werken de meeste mics.
De combi kick mic in gat en pijpje bij het slagblad is een veel gebruike maar is qua plaatsing wat lastiger (zeker als je soms je cajon in een hoek tilt)
Er zijn ook cajon's met ingeboude versterking en ook een simpel piezo element doet al veel wonderen.
Er bestaan ook speciale op acjon toegespitste producten zoals de LP Cajon Mic: http://lpmusic.com/Product_Showcase/Claws_and_Brackets/lp_cajon_mic_system.html
Zowel zonder (voor als je al een passende Audix X60 of Shure Beta 91 mic hebt) als met mic (Audix X60) verkrijgbaar.
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Air Piet op okt 27, 2011, 18:00
Ik heb zelf een Schlagwerk CP430 met Wenge slagplaat.
Ik heb eerst een stuk of 15 Cajon's in de winkel naast elkaar gezet, en na lang denken toch een keuze kunnen maken.. Deze kwam gewoon als beste uit de bus... Er stonden nog 2 cajons die net iets beter klonken maar die waren dan ook gelijk 350 euro ofzo. Dat vond ik iets té gretig :)
Qua uit-versterking staat in het boekje dat je het beste de microfoon 10 cm achter de 'porthole' kan plaatsen.
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Cookie op okt 27, 2011, 19:22
Jaren geleden was ik op zoek naar een cheapo cajon. Om te pielen en om te kunnen jammen in een kleine ruimte.
Deze Stagg heeft verstelbare snaren (wel lastig, met een steeksleuteltje) met belletjes eraan bevestigd. De cajon staat bij mij altijd in de kamer en wordt ook gebruikt als extra zitmeubel 8) (al wordt er dan altijd op getrommeld) De cajon wordt ook meegesleept naar verjaardagen van andere muzikanten. Daar wordt diep in de nacht nml. nog weleens gejammed :Y
Ik gebruik hem niet veel, maar toch wel regelmatig en merk dat ik toe ben aan een cajon van betere kwaliteit (lees: klank). Kortom, ik kijk regelmatig rond...
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Paul op okt 29, 2011, 11:00
Een hele poos geleden heb ik ook besloten een cajon te kopen, zodat ik op mijn studentenkamer toch nog muziek kon maken. Ik wilde niet meer dan +/- 100 euro uitgeven, dus heb eerst internet afgezocht en YouTube filmpjes bekeken. Vrijwel overal werd een Meinl-cajon aangeraden.
Naar Drumstation gegaan en daar stonden 3 cajons binnen mijn prijsklasse op een rijtje: een Meinl, Schlagwerk en de derde weet ik zo niet meer - geen indruk achter gelaten dus. De Meinl klonk precies zo als de filmpjes die ik had gezien: niet mijn smaak, weinig diepte en teveel snare in de bas, weinig contrast tussen bas en snare. De Schlagwerk cajon presteert daarop stukken beter en die heb ik nu ook thuis staan.
Hoewel ik 'm niet zoveel gebruik (net als Cookie het meeste als extra zitmeubel), merk ik wel dat het leuk is om met bijvoorbeeld singer/songwriter te gebruiken. Maar het vergt veel oefening om er goed op te kunnen spelen.
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Leon op okt 31, 2011, 17:16
Volgens mij kopen vet veel mensen vol overtuiging zo'n ding zonder er vervolgens iets mee te doen. Akoestische dingen doe ik vaak met een ritme-eitje, lijkt me ook wel leuk zo'n cajon maar volgens mij gaat die binnen de kortste keren stof happen hier..
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Nijlpaard op okt 31, 2011, 17:18
Kun je je vraag misschien iets meer on topic formuleren?
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: NathanR op nov 03, 2011, 08:31
Hey,
Ik heb deze Cajon zojuist gekocht voor 100 euro.. http://link.marktplaats.nl/492574184 Is dat een reëel bedrag? :) Zonder die accesoires.
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: WHiZZi op nov 03, 2011, 10:44
Ik quote mijzelf:
Citaat
Uiteindelijk zul je, net als bij een drumstel, gewoon zelf moeten luisteren en aanvoelen welke je wilt.
Ik heb deze bovenstaande gehad en ik was er persoonlijk niet heel erg te spreken over (weinig laag) en de vraag is dus zelf of je er 100 euro voor wilt uitgeven. In de winkel is de nieuwprijs zo'n 200 euro (http://www.beslist.nl/products/muziekinstrument/r/Schlagwerk%20CP4007%20Cajon%20la%20Peru/) van deze.
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: musiqman op nov 03, 2011, 13:24
Ik heb deze ook en vind hem ook laag missen en teveel snaren door het laag bovendien...
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Paul op nov 03, 2011, 15:37
Een hele poos geleden heb ik ook besloten een cajon te kopen, zodat ik op mijn studentenkamer toch nog muziek kon maken. Ik wilde niet meer dan +/- 100 euro uitgeven, dus heb eerst internet afgezocht en YouTube filmpjes bekeken. Vrijwel overal werd een Meinl-cajon aangeraden.
Naar Drumstation gegaan en daar stonden 3 cajons binnen mijn prijsklasse op een rijtje: een Meinl, Schlagwerk en de derde weet ik zo niet meer - geen indruk achter gelaten dus. De Meinl klonk precies zo als de filmpjes die ik had gezien: niet mijn smaak, weinig diepte en teveel snare in de bas, weinig contrast tussen bas en snare. De Schlagwerk cajon presteert daarop stukken beter en die heb ik nu ook thuis staan.
Hoewel ik 'm niet zoveel gebruik (net als Cookie het meeste als extra zitmeubel), merk ik wel dat het leuk is om met bijvoorbeeld singer/songwriter te gebruiken. Maar het vergt veel oefening om er goed op te kunnen spelen.
Bij mij hetzelfde verhaal, ik vond het contrast tussen de bass / snare bij de schlagwerk veruit het mooiste naar voren komen. Ik gebruik hem toch nog regelmatig. Verder dient ze als nachtkastje :') :') :')
Ik gebruik hem meestal als ik jam met een akoestische gitaar. Meestal buiten :) :)
@ Leon: uiteraard blijf ik meer verzot op mijn drumstel. Maar het is meer een handig instrument om 'snel' even erbij te kunnen pakken.
Citaat:
''Afstellen: Het geluid kan enigszins veranderd worden door de vijf schroeven langs de bovenste rand bij/af te stellen. Voor een volumieuzer bass-geluid, raden we aan om de schroeven maximaal 1 volle draai los te draaien.
Om problemen te voorkomen: niet aan de middelste/onderste schroeven komen !''
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: musiqman op nov 04, 2011, 22:10
Kwam vandaag bij http://www.valterpercussion.com/ (http://www.valterpercussion.com/) terecht... pfff Wil ik er wel een van hebben hoor.
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: WHiZZi op nov 06, 2011, 11:53
Ik zal binnenkort eens een opname maken van mijn Cajon (A3 Cajon), die heeft een belachelijk diepe bass (waar zelfs de snaren nagenoeg niet te horen zijn) terwijl het hoog ook gewoon echt hoog is (met snaren dus :P ).
Dan hebben we het over een handgemaakte Cajon van 49 euro van Adrie uit Uden *O*
Hier heb je een verschrikkelijk slechte opname van Adrie met een Cajon van hem (die ik heb gaat vele malen dieper qua geluid en ... ik ben ietsje beter ;) )
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Cookie op nov 07, 2011, 01:16
Deze cajon klinkt niet beter dan mijn cheapo Stagg hoor. Integendeel...
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: WHiZZi op nov 07, 2011, 19:05
dat zeg ik... slechte opnames ;)
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Jochem op nov 07, 2011, 21:03
Nice!
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: musiqman op nov 07, 2011, 21:59
Ik merk toch wel dat ik de Schlagwerk's vrij doods vin klinken, op diverse vids, live en met mn eigen geleende cajon...
Dit vind ik dan weer errrrrrg fijn:
(zowiezo is het spel te gek)
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Robert-Jan op nov 07, 2011, 22:25
Ik merk toch wel dat ik de Schlagwerk's vrij doods vin klinken..
Ik ben heel tevreden met de mijne.. mooie balans
Titel: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: musiqman op nov 08, 2011, 01:36
Te koop? ;)
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Robert-Jan op nov 08, 2011, 10:11
Nope..
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Animal baars op jun 11, 2012, 09:39
Ik ben een beetje aan het rond snuffelen voor een cajon. Mijn budget is zo'n €150-€175. Nu heb ik op een beetje op thomann zitten speuren en kwam bij De Gregorio uit. Heeft iemand ervaring met deze cajon's? http://www.thomann.de/nl/dg_de_gregorio_bravo_cajon_brown_makassar.htm (http://www.cajoncenter.de/images/articles/ce244caa921f10de8d0bae60e2d09b28_5.jpg)
Ik moet zeggen dat ook de looks meespelen in het nemen van een beslissing. Ik heb er nog een aantal gezien (en geluisterd via Youtube): Meinl: http://www.thomann.de/nl/meinl_caj3mbm_cajon.htm (http://images6.thomann.de/pics/prod/182060.jpg)
De lokale muziekzaken hier (Feedback en RDD) hebben geen tot nauwelijks cajon's staan dus uitgebreid testen kan ik niet en alle drie kopen is financieel geen optie helaas. Dus wat zou de beste koop zijn? Andere voorstellen zijn uiteraard ook welkom :)
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Paul op jun 15, 2012, 20:01
Ik heb een goedkopere cajon van De Gregorio, die van mij was 100 euro. Echt een goede review kan ik er niet over schrijven aangezien ik er nog steeds niet echt goed op kan spelen, maar wat me wel opviel is dat de klank bij die van mij voor het geld erg goed is. In vergelijking met de Meinl en nog een, volgens mij Schlagwerk, uit dezelfde prijscategorie is de bas dieper en het contrast tussen bas en snare groter.
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Robert-Jan op jun 15, 2012, 21:01
Volgens mij heeft Peter Verspuy er wel veel.
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Animal baars op jun 16, 2012, 05:55
Top! Bedankt :) Ik ga vanmiddag even langs bij Peter Verspuy. Alleen jammer dat hij net DG niet heeft liggen..
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Jenslathouwers op jun 16, 2012, 11:03
Top! Bedankt :) Ik ga vanmiddag even langs bij Peter Verspuy. Alleen jammer dat hij net DG niet heeft liggen..
die van meinl die je daar aangeeft heb ik hier thuis staan, zeer tevreden over... als ik geen examens had zou ik wel ff een goede opname maken ervan... (kan trouwens rechtstreeks versterkt worden )
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Animal baars op jun 17, 2012, 07:13
Die van Meinl heb ik inmiddels van mijn ouders gekregen *O* Totaal onverwacht, maar zo hoort dat bij cadeaus
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Jenslathouwers op jun 17, 2012, 09:45
Altijd leuk :)
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Peers on parade op jul 21, 2012, 13:52
Nou heb ik heel leuk een nieuwe Cajon gekocht, maar nu het geval, hoe deze goed te bespelen?
Heeft een van jullie tips betreft boeken/dvd's enz enz over hoe het te leren??
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: JordyMin op jul 21, 2012, 15:39
Nou heb ik heel leuk een nieuwe Cajon gekocht, maar nu het geval, hoe deze goed te bespelen?
Heeft een van jullie tips betreft boeken/dvd's enz enz over hoe het te leren??
Zoek even op YouTube naar "cajon lesson". Er zijn een heleboel lessen te vinden, ook veel die de basis uitleggen.
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: drummerruben op okt 05, 2012, 21:35
Weet iemand hier van wat voor soort hout cajons gemaakt worden? Ik heb pas zo'n zelfbouwpakket aangeschaft en toen ik dat zag dacht ik dat kan ik ook zelf en dan met een veel beter geluid. Iemand enig idee welke verschillende houtsoorten ze van gemaakt worden?
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: Jenslathouwers op okt 05, 2012, 21:58
Ik dacht van berkentriplex ;)
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: 5150 op okt 05, 2012, 22:02
Ik heb een mooie witte cajon gekocht van BAFF percussion...het gat zit in de podem ipv aan de achter-of zijkant. Deze cajon klinkt onwaarschijnlijk goed...ik weet niet precies wat voor mechaniek er in zit voor de snaresound...maar twerkt te gek. Ik heb ook Schlagwerk gehad maar deze haalt het niet bij de BAFF: Heerlijke Bass-felle snare en de bovenkant/blad klinkt werkelijk bijna als een conga ! :Y...Ik heb m op een snarestand staan zodat ik ernaast kan staan want ik ben ook zanger en kan dan het publiek inkijken (heb n headset). Dat krom zitten op een Cajon...een paar uur...da's nix voor mij :?
En thuis staat ie als meubelstuk in de kamer met de telefoon er op...prachtig wit kastje :-)
Titel: Re: Het grote (kleine) Cajon topic
Bericht door: baszuidwijk op feb 28, 2014, 12:19
Afgelopen maand heb ik mijn (eerste) cajón gebouwd met een CBA2 bouwpakket van Schlagwerk. Ik wilde 'm eerst helemaal zelf maken, maar kwam er al snel achter dat het kopen van hout bij de bouwmarkt vrijwel net zo duur is als het kopen van een bouwpakket. Ben zeer tevreden met het resultaat, zowel de looks als de sound. Nadat ik met een kantenfrees alle hoeken en randen mooi heb afgerond, heb ik de cajón afgewerkt met drie lagen witte beits. De slagplaat heeft twee lagen zwarte hoogglans spuitlak gekregen.