Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.

Berichten - Headshrinker

101
Oh beetje mosterd na de maaltijd reactie zie ik nu  :P


Geen probleem. Is juist leerzaam te zien hoe anderen hun spullen opbouwen.

Hier mijn 'mosterd':







Ik moet e.e.a. nog 'tweaken'. Maar 't staat stabiel en de set-up is weer wat vereenvoudigd.
102


Zultan Rockbeat: 14" HH, 20" R, 16" + 18" CR
Zultan CS: 10" SPL
Masterwork Troy Rock: 18" CH
103
hardware / Re: Lostrillende tension rods
nov 26, 2012, 13:55
Ach, morgenmiddag een bespreking waar een violiste bij zit, die zal het wel weten ;)


Zij neemt d'r hars (vioolhars, ja) mee; jij jouw strainer. Opgelost.
104
Ik sluit mij aan bij de vorige sprekers: een occasionnetje lijkt mij ook de beste keuze, gezien jouw budget en wat je allemaal nodig hebt (bekkens, standaards, dubbelpedaal (?), vellen, stokken, etc.).

Of die Peace set (op zich) iets is, weet ik niet. Maar ik denk dat je er niet veel voor gaat vangen als je 'm ooit doorverkoopt, vanwege 'upgraden' (of... stoppen).

Op de muziekstijl zou ik me (aanvankelijk) niet blind staren. ...-core kun je (even afgezien van de moeilijkheidsgraad) uit iedere (degelijke) kit halen. Het ontwikkelen van een persoonlijke 'smaak' kost, net als techniek/gevoel, de nodige tijd. 'Metal-specifieke' spullen kun je altijd nog aanschaffen, zogezegd.
105
vellen / Re: Snaredrum stemmen
nov 24, 2012, 14:47
Je hoort op dit filmpje wel heel duidelijk hoe ''afgeknepen'' somige vellen gaan klinken bij een wat hogere spanning.


Vind ik ook.

Ik heb de 3G-stemming 'ns uitgeprobeerd op mijn 14x6,5" COB snare. Werkt! In de oefenruimte, althans. Thuis klinkt 't voor geen meter (zoals alle snare stemmingen, trouwens--kwestie van 'akoestiek').

Ik kan me voorstellen dat meer (beginnende) drummers daartegenaan lopen: je stemt tot je een ons weegt, maar wat je ook probeert, 't is 'boinggg' en 'riiiiing' dat de klok slaat. Dat doet held X op CD Y toch anders... Maar hoe??? Je raakt gefrustreerd en overweegt je snare bij het groot vuil te zetten en begint alvast te sparen voor een Z-übersnare en een container moongel.

Totdat... je jouw 'afvalbak' per ongeluk 'ns in een andere ruimte neerzet, er wat harder op slaat en er wat gitaren en andere herrie omheenplamuurt...

Weg zijn de 'boinggg' en 'riiiing'! Jouw trommeltje klinkt ineens heel acceptabel. Bijna... nou ja... zoals die van held X op CD Y.

Je bent weer een blije drummer. Stop je met dromen over die Z-übersnare?

Waarschijnlijk niet...
106
vellen / Re: Snaredrum stemmen
nov 21, 2012, 12:31
Hier 'n filmpje van iemand die verschillende stemmingen test op een Black Magic (helaas alleen het slagvel). Best geinig.

108
Als ik een klem zou gebruiken zou ik er een gebruiken waarmee je 2 dikke buizen aan elkaar kan maken. Dan heb je net wat meer verstelmogelijkheden en net wat meer stevigheid lijkt mij. [...] met gewoon een bekkenarm of de bovenkant van je boomstand die je dan toch niet meer meeneemt.


Dat is 't geworden. Heb een Pearl klem (ADP 20) besteld. (Met in m'n achterhoofd de gedachte dat zo'n klem later eventueel ook voor iets anders kan worden ingezet.)



Lichtere hardware (à la Yamaha of Gibraltar) komt er ooit nog wel 'n keertje...
109
cymbals / Re: Bekkentas
nov 07, 2012, 15:58

Deze heb ik besteld t.b.v. vervoer per auto (en 'n stukje te voet): Soundland SLS cymbal caddy.

Het is volgens mij dezelfde als die van Dimavery (maar voor minder geld en met een langere levertijd).





Als 'ie binnen is, zal ik er meer over kunnen zeggen...


Inmiddels is de caddy bezorgd en in gebruik genomen.





Wat ik erover kan zeggen:

Pro


  • Veel 'veiliger' dan de (inmiddels ook gescheurde) bekkentas.

  • Genoeg bergruimte voor 1 ride, 2 crashes, 1 paar hihats. De Chinees zou er ook nog wel bij passen.
  • Rollen is fijner dan dragen. (Bij mij gaat 't om het overbruggen van de afstand van parkeerplaats naar oefenruimte. Op de trap is zo'n caddy dan weer minder fijn.)



Contra

  • 't Is 'waar naar z'n geld'. Ik vermoed niet dat deze caddy een leven lang meegaat, qua 'bouwkwaliteit'.

  • In- en uitpakken van de bekkens vergt aanzienlijk meer tijd dan 't geval is bij een bekkentas. 'Koffer' en 'deksel' zijn twee losse delen, die je vrij nauwkeurig in elkaar moet zetten. E.e.a. met natuurlijk de nodige moertjes, ringetjes en bekkenvilten.

110

als je echt wilt poetsen, pak dan de meinl cleaner. Die laat de logo's iig onaangetast. (itt die van Zildjian)


Meinl Cleaner did the job!



111
productreviews / Re: Tune-bot review
nov 06, 2012, 09:55
Goede review. Kan ik volledig onderschrijven.
112
Citaat
Canopi.


:+
113

Roland jazzchorus?




De Matchless (buizenversterkert) heeft 't overigens begeven, tijdens die bewuste sessie.  ;(
114
M'n Gretsch kick is 24 x 16 en door de geringe diepte toch makkelijk te vervoeren.


24" gaat bij mij al niet meer door de autodeur...
115
is wel interessant om jouw muziekwereld eens nader te beleven.


In Wat luister je nu kunnen we verderzeveren, als je wilt. Dit topic is toch meer bedoeld als gear-etalage, nietwaar?
116
Maar meer iets stevigs als richting metal o.i.d. , of zit ik er ver van af ?


Met 'richting' zit je er niet ver naast. Wij spelen 'psychedelische stonerdoomfuzzsludge', of zoiets. Hier onze overige mascottes:



117
cymbals / Re: Zildjian topic
jul 24, 2012, 09:27

ik dacht dat hier een topic voor was maar ik vind het nergens [....]


Voilà: http://www.drum-forum.nl/index.php/topic,731.0.html
118
vellen / Re: Snaredrum stemmen
jul 23, 2012, 14:38
[...] tune-bot [...]


Daar ben ik mee bezig (geweest) (zie dit topic). En met tips à la


En niet bang zijn om een vel strak op te spannen. Dat is heel vaak wat ik merk bij lui die niet goed kunnen stemmen, dat het vel veel te slap staat waardoor het nergens naar klinkt.


Wat bleek: 'strak opspannen' betekent: 'héél strak opspannen', zeker als 't gaat over je snare reso. Ik durfde dat nooit, omdat ik dacht dat zo'n vel te breekbaar was en dat 't ten koste zou gaan van 't laag (zoals dat bij toms 't geval is). En 'strak' is natuurlijk een relatief begrip.

Via Gatzen en anderen kwam ik op ongeveer een 'A' als 'target note' (440 Hz) voor het ondervel. Da's fors 'strakker' dan ik gewend ben. Maar het werkt: mijn snare klinkt daardoor... ehhh... 'strakker' (minder 'boing') en 't snarenmatje spreekt lekkerder aan.

Met een dergelijke spanning op het ondervel, wordt je slagvel meer bepalend voor de 'toonhoogte' van je snare (denk ik). Ik kwam uit op +/- een 'E' (330 Hz). Als beide vellen met zichzelf 'in stemming' zijn, heb je in ieder geval minder storende boventonen.

Dat is een (van de) stemming(en) die voor mij werkt (een andere snaredrum/vellencombinatie vraagt wellicht om 'n andere aanpak). Let wel: 'in de context' (met andere herrieschoppers eromheen). Thuis klinkt dit alles een beetje 'timbale-achtig' en lijkt 't niet op het klankbeeld dat ik in m'n hoofd had. Kwestie van gewenning en ervaringen opdoen.
119
Mijn huidige set-up:



(Pearl Masters Premium MRP, Natural Maple finish, chrome hardware (22x18", 12x9", 16x16"); Pearl 'Jupiter' COB snare, 14x6.5"; Zultan Rockbeat 22" ride, 14" hi-hats, 16"+18" crash; Zultan CS 10" splash; Masterwork Troy 18" China; Tama Iron Cobra single basdrumpedaal; Fame/Roadworx hardware; Pearl 'Rock' cowbell, 8".)



120
Ik zou me niet blind staren op die ketelmaten. Stemming, vellen, demping zijn minstens zo bepalend voor de klank.

Mijn 22x18" is mij diep/luid/punchy genoeg. En, niet onbelangrijk, een grotere basdrum zou niet in m'n auto passen. Die heeft 'n lage kofferbak, dus de bas moet door een van de deuren. 18" kèn nèt...
121

Heb je deze in Nederland gekocht of uit de USA laten komen?


Ik heb 'm besteld bij Thomann.
122

Hee je doet alsof het erg is om zo n dng te hebben.



Wat RJ zegt en sterker nog, ik heb er ook één gekocht en ik kan je 2 dingen verklappen.
Het apparaat werkt echt en de tune-bot vertelt me dat ik ook zonder hulpmiddel prima kan stemmen.


Maar de 'coming out' was toch aan mij.  :+ (Of ik moet iets over 't hoofd hebben gezien.) Nee hoor, ik ben de schaamte al lang voorbij. Ik verwachtte gewoonweg meer 'old school' reacties.

Waar ik tegenaan liep, bij 't niet (helemaal) lekker kunnen stemmen: (internet-) adviezen à la "'reso' 1/5,87 strakker aantrekken dan 'batter' en dan knalt 't." Ga d'r maar aan staan...
123
[...] zolang het nog goed klinkt blijf ik er met mijn fikken van af voor ik het verkloot.


Ach, wat is verkl#ten? Soms klinkt 't; soms wat minder. Ik zou juist wel gaan experimenteren, wellicht 'n poosje zonder Tune-bot (die jij misschien niet nodig blijkt te hebben). Al was 't maar om 't bovengenoemde 'fysieke werk' een beetje in de vingers te krijgen (goochelen met de stemsleutel, tikken, luisteren, etc.).

heb in het verleden gekeken naar de tension watch etc maar kwam er al snel achter dat die aparaten het net niet zijn.


Dat ben ik met je eens. Ik vind de Tune-bot een beter concept dan de Evans Torque Key (?), Tama Tension Watch of Drum Dial. Immers, je meet de 'pitch'--die er daadwerkelijk toe doet--en niet de 'mechanische spanning'--die in de praktijk niet altijd is gerelateerd aan de stemming (vanwege oneffenheden in vel, draagranden, etc.).

Bovendien kan ik meer met de 'output' van de Tune-bot: die is 'begrijpelijk' (noten) en uitwisselbaar, ongeacht type vel e.d.
124
Stemmen op je gehoor is naar mijn mening het makkelijkst omdat je dan eigenlijk nergens van afhankelijk bent[...]


Yep. Of de Tune-bot 't ook doet in 'kritieke' situaties (bijvoorbeeld tijdens de sound check waarbij je mede-muzikanten alvast lekker los gaan, of als de batterijtjes bijna leeg zijn  :z ) valt nog te bezien.

[...] lekker te kunnen werken én [...]


[...] (vooral) te leren: wat doen verschillende velspanningen voor (of tegen) de klank; vind ik zo'n 'pitch bend' (al dan niet opzettelijk zo gestemd  :'( ) eigenlijk wel lekker; hoeveel koppen koffie kan ik gaan halen voordat m'n floor is gestopt met zingen (emperor/ambassador beiden in dezelfde 'sweet spot' op XXX Hz); etc. Leuk speelgoed! (En ook niet heel veel meer dan dat, hoor.)
125
al het andere (en stokken...) / Tune-bot
jul 17, 2012, 15:34


Stemmen doen we op gehoor en gevoel, nietwaar? Maar wat als je niet zo'n goed gehoor hebt, of je na een paar spanbouten niet meer hoort of je 'n tikkie omhoog of omlaag moet? Waardoor je de zin in experimenteren met verschillende velspanningen verliest?

Enter de Tune-bot. Volgens de marketing, kan die behulpzaan zijn bij

Citaat


  • Lug pitch matching

  • Measuring and adjusting overall tone

  • Interval tuning of toms

  • Returning to your drums' optimal sound every time




Omdat ik niet zo'n hele beste stemmer ben, wilde ik de Tune-bot 'ns proberen. Na wat on-line 'onderzoek' en de nodige aarzeling (€ 100,- is toch een heel bedrag; stemapparaatjes (à la Drum Dial etc.) werken vaak niet in de drummerspraktijk; ze gebruiken voelt 'n beetje als 'vals spelen'), nam ik de sprong in het diepe en bestelde er een. Na enig 'testen', is mijn conclusie dat de Tune-bot best een aardig hulpje kan zijn.

Wat de Tune-bot doet:


  • Het registreert de 'toon' (d.w.z. de frequentie; in Hz of als noot) die een drum (-vel) produceert wanneer je erop slaat.

  • Dat kan de 'fundamental pitch' zijn, of de 'lug pitch', al naar gelang de drum vrij kan resoneren of is gedempt en waar je erop slaat.

  • Boventonen (waarvan er natuurlijk nogal wat zijn) kunnen worden gefilterd.

  • 'Ideale' frequenties kunnen worden opgeslagen voor verschillende drums.



Met behulp van deze features kreeg ik verschillende vellen vrij snel in stemming met zichzelf. De Tune-bot is gemakkelijk te bedienen en te begrijpen; de geregistreerde waarden leken meestal te 'kloppen' (al hadden de Tune-bot en ik onze meningsverschillen bij de snare- en basdrumreso's). 'Vetrouwend op de digits', hielden mijn oren 't langer vol: ik kon spelen met verschillende velspanningen zonder (psychologisch) toondoof te worden. Normaliter denk ik wel twee keer na voordat ik met een 'gestemde' drum ga klooien, alleen maar om te kijken of een andere reso-batter ratio misschien interessanter klinkt. Met de Tune-bot voelde ik me vrijer om te experimenteren.

Wat de Tune-bot niet doet:


  • Al het--belangrijke--fysieke werk: stembouten op de 'juiste' manier aan- en losdraaien, consistent op de vellen tikken, etc.

  • Besluiten of een drum beter of slechter klinkt, is aan jou.

  • Hetzelfde geldt voor het bepalen van een 'stemstrategie', al biedt de Tune-bot website wel suggesties welke 'fundamental' en (corresponderende) 'lug pitches' je als uitgangspunt kunt nemen.



Voel je vrij me te kruisigen wegen 'vals spelen'. Vragen over of ervaringen met de Tune-bot ('stats'!) zijn natuurlijk ook welkom.