Fibes - komt weer terug?

Gestart door paQ, okt 24, 2011, 13:59

« vorige - volgende »

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Omlaag

paQ

Er gaan geruchten -in de wandelgangen- dat Tommy van Fibes, weer een nieuw pand heeft betrokken en snel weer de activiteiten gaat hervatten...


De website schijnt de geruchten te onderschrijven

BasV

*O*

Dat zou tof zijn. Fibes maakte echt vette drums, zowel qua sound als qua uiterlijk.



(sets zijn van forumlid Tanco)

Fibesman

Ja ja, ik heb first hand gehoord dat Tommy Robertson een gebouw heeft aangekocht. Een kennis van me gaat daar waarschijnlijk een gedeelte van huren. Als de eerste nieuwe Fibes drums gemaakt worden ga ik het horen en natuurlijk wil ik een set. De Fibes site is al die tijd in de lucht gebleven..
Kijk ook eens op
http://www.facebook.com/groups/110402205196/

Technobeat


Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit van het merk Fibes gehoord , maar zo te zien maken ze mooie sets , dus laat maar komen zou ik zeggen .   :Y
DRUMMEN : A way of living .
Pearl Drums : Powered with Pearl Mimic Pro module .

Fibesman

Hier copy paste uit een oude drumforum.nl thread:

Fibes werd opgericht in 1966 door Bob Grauso, een jazzdrummer en Jim Morena een specialist in kunststoffen. Ze kwamen op de naam door "vibes"(vibraties) de F van fiberglas te combineren.
In de eerste instantie maakten ze ook voornamelijk drums van dit materiaal.
Later kwamen er ook transparante drums van acryl, na Zickos en voor de Ludwig vistalites bekend werden.

Ergens in de jaren 70 verkochten ze de firma aan Martin(een gitaarmerk).
Tien jaar lang ging dat goed maar doordat drums nogal laag op de prioriteiten lijst stonden bij het grote Martin werd er te weinig geïnvesteerd in nieuwe ontwerpen en werd het mede door de opkomende goedkope merken uit Azië steeds moeilijker om het hoofd boven water te houden.
Martin verkocht de fabriek en complete inventaris aan Jim Corder die onder de naam Corder verder ging. Vanaf toen werd er overgegaan op hout(fiberglas scheen moeilijk te zijn om mee te werken), de houten ketels kwamen van de firma Jasper uit Indiana die tot dan toe vrijwel exclusief voor Gretsch werkten. De Fibes merknaam bleef in handen van een andere firma die een regeling had met Martin om Fibes drumstokken te produceren.
In 1990 nam Sammy Darwin het over die dezelfde drums maakte onder de naam "Darwin".
Na 4 jaar gaf ook hij het op en kreeg de eigenaar van een drumwinkel Tommy Robertson de kans firma EN het merk over te nemen.
De werkplaats werd verplaatst naar Austin Texas en Fibes was na jaren weer terug.
Vandaar ook de huidige slogan: "history worth repeting".
De eerste jaren werd er ook met de Jasper ketels gewerkt, maar sinds Jasper is opgehouden te bestaan maakt Fibes zijn eigen ketels met eigen mallen maar met dezelfde lijm en houtsoorten(maple/gumwood)als Jasper indertijd. Voor het einde van Jasper hebben ze hun mensen daar op laten leiden.
Naast de maple drums leverbaar in lak, birdseye maple, satin oils en een enorm scala aan glitters en andere bekledingen zijn er ook weer de Crystalite drums van acryl in allerlei kleuren.  Behalve clear ook blauw, geel, groen, rood, smoke, paars en zelfs roze. Ook de fiberglass snaredrums zitten weer in het programma. Ze zijn er met de klassieke SFT(some fucking throwoff) of de AFT(momenteel Trick strainer).
De klank van de maple drums is vergelijkbaar met de Gretsch maar door de lichtere triple flanged hoepels iets opener.
De Crystalites klinken wat droger, feller en lijken iets meer volume te hebben.
Fiberglas heeft dezelfde karakteristiek als als acryl, maar is nog iets droger van klank.
Alle drums zijn trouwens leverbaar met Remo of Aquarian vellen naar keuze.

De bekendste Fibes drummer was zondermeer Buddy Rich die tot afgrijzen van Slingerland en Rogers regelmatig stiekum een met chroom beklede Fibes fiberglas SFT snare gebruikte, Fibes bouwde zelfs een snaredrum voor hem met Rogers hardware om ze niet voor het hoofd te stoten.

Andere drummers die op Fibes speelden waren onder meer Nick Mason van Pink Floyd, Billy Cobham en Cesar Zuiderwijk.
De laatste speelde eerst op een Fiberglass set, iets later op een double bass set waarvan de ene kant chroom bekleed fiberglas was en aan de andere kant acryl.
Nog later werd het een set compleet van acryl met de bekende lichten in de basdrums.

Met Ludwig en Gretsch is Fibes de enige Amerikaanse firma uit het verleden die nog bestaat.
Alle onderdelen op de hoepels na worden in Amerika gemaakt en de persoonlijke aandacht en oog voor detail zijn custom zonder dat ze extreem duur zijn.

Door Tanco Baart

Bronnen: the great american drums-Harry Cangany, the drum book-Geoff Nicholls, modern drummer, http://www.fibes.com/, Vistalites.com

Technobeat


Je zit in een goede Vibe als je speeld op een Fibes .  :+
DRUMMEN : A way of living .
Pearl Drums : Powered with Pearl Mimic Pro module .

Omhoog